mozak

PROBUDI NOVI DAN

MOJA MAŠTOVITOST

Ako su ti misli negdje drugdje nego što bi sada ovdje trebale biti , ti si u stvari u svijetu mašte.

Tamo, gdje je sve moguće, tamo gdje nema granica. Tamo jedino vlada beskonačnost. U mašti konstruiramo svoje buduće putovanje. U mašti stvaramo nove poslovne poduhvate. Kroz maštu kroći se vrlo lako i bezazleno. U mašti nema napetosti i istovremeno ima dovoljno vremena za sve. U mašti se odmaramo. Mašta je neki  vid kreativne fokusirane meditacije uma i tijela.

Koliko često se nađete u tom svijetu? Idete li tamo svjesno ili samo kada treba pobjeći od surove stvarnosti? Dopuštate li sebi da maštate ? Dopuštate li to drugima? Je li to uopće ozbiljna ili neozbiljna radnja?

VRLO OZBILJNO

Znate li da danas predmet koji držite u ruci nekada je bio samo plod mašte nečijeg uma?

Mogu tako krenuti nabrajati niz predmeta koji nas okružuju bez kojih danas ne možemo ni zamisliti život. Upravo su oni nekada bili plod nečije mašte. Osim predmeta mogu se tu još dodati postulati i znanstvene teze koje je trebalo dokazivati. Postoji put od mašte do gotovog proizvoda.

Njega još nazivamo putem transformacije ideje iz mašte u konkretno djelo.

KRENIMO I MAŠTAJMO

Kako vam je sve ono što sam navela sada mnogo razumljivije i bliskije, i sami zaključujete kako je mašta nešto što nas održava u svijetu. Svijet u kojem mašta postaje stvarnost naziva se voljni svijet. Oni koji su izgubili maštu, izgubili su volju. Kada maštanje postane svjesni čin, vidljivi su ubrzo svi dijelovi procesa kao i gotov proizvod. Walt Disney je imao izuzetno razvijenu maštu – popularno prozvana Disneyjeva strategija kreativnosti. Njegov svaki poduhvat počeo je upravo sanjarenjem.

SANJARENJE

Mozak svaki zabilježen pojam ima registriran kao sliku. Slika može biti zvučna, vizualna, gustativna, kinestetička ili olfaktivna. Svako slovo koje ste učili kao vrlo malo dijete mozak je pohranio u obliku slike. Ako pojam nema slike, on je nerazumljiv i vrlo brzo se zaboravlja. Poneke teške pojmove ili podatke koje ste morali zapamtiti tražili ste sami poveznicu u svom umu kako biste je lakše zapamtili. Spontano ste koristili neku od tehnika pamćenja.

Evo, kako vidite , maštovitost nije ništa drugo nego spajanje slike i podatka. Ovaj postupak možemo koristiti kad upoznamo osobu te spajamo njezino ime s nekim podatkom. Ponavljam podatak može biti vidljiv, čujan ili osjetilan. Takvu sliku lako možemo zapamtiti i dugo je zadržati u sjećanju.

ODGOVORNO SANJARENJE

Vaša odgovornost je jedino u tom dijelu da možete birati što svjesno maštati. Ako se sjetimo izreke,“Pazi što sanjaš, da ti se ne bi snovi ostvarili“, bit će vam jasno zašto sam navela odgovornost.

Postoje i negativne maštarije. Kako naš mozak nema uvida što je za nas dobro, a što ne, provodit će samo našu zapovijed. Ako nismo zadovoljni s onim što nam se događa, priupitajte se o čemu intenzivno mislite, odnosno maštate. Mašta su sve one misli koje se još nisu materijalizirale.

Imate pravo maštati o svemu što želite.

Pretvarajte u svojoj mašti loše situacije na poslu u onakve kakvima ih zamišljate. Pretvarajte loša ponašanja pojedinaca oko sebe u onakva kakva bi za vas bila prihvatljiva.

Po zadnjoj informaciji koju ste poslali svom mozgu, on će raditi.

I tako na kraju……

BUDI SE NOVI DAN

a u njemu uvijek imate priliku isprobati nešto novo, nešto na drugačiji način nego ste do sada činili.

Pozdravite kolege na poslu drugačije, nego što ste to do sada činili.

Uputite rečenicu svom djetetu kad nešto od njega želite na drugačiji način, nego što ste do sada činili.

Vaš mozak će vam biti beskrajno zahvalan. To je veliki rezervoar koji želi i treba raditi. Pružite mu taj gušt. Iskoristite njegov potencijal.

Dajte mu nešto novo i njemu je danas novi dan.

“Neka i vama svaki dan bude novi dan”

Možda će vas zanimati

Ostavite komentar