more

SOLO MORE

SITUACIJA ČINI ČOVJEKA

Na koji način možete pratiti svoje ponašanje i zašto je to važno?

Ponekad niste ni sami sigurni zašto se u nekim situacijama ponašate baš tako kako se ponašate. To su samo neke situacije u kojima niste zadovoljni svojim ponašanjem ili bar ne njegovim ishodom. Smatrali ste da u najboljoj namjeri pričate, činite kad eto sve krene po zlu. Takve situacije vas trigeriraju na neko ponašanje iz vašeg davnog memorijskog sustava koje se nikako nije trebalo pojaviti, kad evo baš sada i baš ovdje.

Kako ne bih otišla u generalizaciju, ovdje nije bitno tko nosi kakav memorijski sustav. Nešto smo nasllijedili od naših davnih predaka, nešto pokupili tijekom djetinjstva, a ostalo preuzimamo putem još i danas. Priča je svugdje ista, no ona nije vodič koji treba određivati naše ishode. Kada to zaista uzmemo kao takvo i načisto smo sa saznanjem da naša loša ponašanja mogu biti probuđena, mirne duše možemo kročiti otvorenog duha i bez srama dalje. Važno je ne zaboraviti da i ono najbolje u nama također je nečim trigerirano, a može biti vremenom, osobama, situacijama, nečijim glasom ili gestom.

OSOBNI PROSTOR

Vratimo se na početak i krenimo na put promatranja vlastitog ponašanja. Za to su idealni trenuci kad ste sami i kad vas ništa i nitko ne ometa. Tu se podrazumijeva da nemate uza se nekog prijatelja, već odabirete da su oko vas nepoznate osobe. Vaše vrijeme isključivo ovisi o vama. To može biti i izazovno i zabavno, pogotovo ako ste odlučili otići potpuno sami na godišnji odmor kao ja. Onda vam je poznato o čemu pričam.

Takav zanimljiv izlet sam napravila prije dvije godine prvi put i sada ga ponavljam (ako želiš pročitati taj članak OVDJE upiši lozinku more). Moram naglasiti da se divim ljudima koji ovakav izazov propagiraju na udaljena putovanja mnogo dalje od svoje domaje, nego što sam to ja učinila. Svaka im čast, vrijedi i to isprobati. Jedino kroz to mogu steći te novo iskustvo. Ciljevi su takvih putovanja kako kažu stručnjaci doživjet potpun život u nekoj drugoj zemlji izlažući se ne baš ugodnim situacijama.

UGODNI OKVIRI

Naime, svaka situacija u kojoj se osjećate nelagodno je izlazak iz okvira, uljuljkanosti, ugodnosti. Stoga kad se sjetite neke od situacija u kojoj ste zasigurno bili i osjećali se u najmanjoj riječi čudno, ne zaboravite, da ste izašli iz svojih okvira i tek tada ste usvojili novo iskustvo. Sjećate se onog neugodnog trenutaka kad ste prvi put sjesti na bicikli i prošli svu onu nesigurnost do trenutka stjecanja ravnoteže. A onda ste napokon ste osjetili užitak upravljanja biciklom bez ičije pomoći.

BEZ CILJEVA NIKUDA

Prije nego krenete na odredište koje ste odabrali kreirajte kod kuće sve što tamo želite raditi, što ćete posjetiti, kakav će vam biti dnevni bioritam. Na taj način ćete izbjeći sve nenadane situacije. U postojeću strukturu lako je ubaciti nešto zanimljivo, a izbaciti ono bez čega se momentalno može. Zadovoljstvo raste kad osjetite da ste apsolutni gazda svog dana.

Ponovno sam natrpala podosta toga u auto za ne daj Bože. Tu je bio i bicikl pod obavezno, mada ove godine nisam osjećala veliku potrebu za vožnjom. Vrijeme sam maksimalno iskoristila na duge šetnje do neke sasvim druge plaže, bez obzira što mi je plaža uz smještaj bila na dohvat ruke.

Odabrala sam ostati na plaži do kasnih sati. Ispratila zalazak Sunca, okupala se još jednom, pročitala par stranica knjige i lagano krenula natrag. Kroz ljude koji su bili dio večernje šetnje, laganim korakom sa svojim karimatom i ruksakom kretala sam do svog apartmana. Znala sam zastati, sjesti uz put pored mora na neki zidić i uživat u prekrasnoj i toploj večeri.

Dnevni ritam ispijanja jutarnje kave, pa priprema doručka, sunčanje, kupanje, obavezno čitanje knjige, priprema ručka, popodnevni odmor i dakako ugodna večer. Ugodan umor na kraju dana završio bi čašom željenog pića i snom.

KORAKOM DO ISKUSTVA

Preporučila bih svakako jer imam iskustva, odlazak na retreat, kampove gdje se možete ili čak morate izdvojiti i biti malo sami, a s druge strane razgovor s nepoznatim ljudima potiče razmišljanje i upravljanje vašom komunikacijom.

Znam da većina žudi za ovakvim odmorom, no malo njih to i ostvari. Imam malu djecu, imam muža, nemam novca, nemam godišnjeg samo su izgovori, slažete se, vjerujem.

Da li se radi o tri, pet, sedam ili deset dana poravnat ćete po parametrima iz prethodne rečenice.

Dozvolite si izlazak iz okvira, neka vam bude nelagodno. To je pravi znak da rastete.

U životu koji svakodnevno vodite ponašate se na uobičajen način i tu nema više rasta. Kad dođete u neke nove situacije, vrlo brzo primjećujete kod sebe promjenu u obliku otpora, dosade, tuge. Kad to prođete počinje upravo ono što priželjkujete.

Nećete moći vjerovati koliko kreacije može biti u vama.

Možda će vas zanimati

Ostavite komentar