UKRADI VRIJEME

Nedavno sam održala jednu vrijednu i potrebnu edukaciju pod nazivom „UKRADI VRIJEME“.

O ČEMU SE ZAPRAVO RADI? – edukacija

“Upravljanje vremenom” je proces organiziranja i planiranja kako podijeliti svoje vrijeme između određenih aktivnosti. Dobro upravljanje vremenom omogućuje nam da radimo pametnije – a ne teže – tako da možemo obaviti više posla za manje vremena, čak i kada je vrijeme čvrsto i pritisci visoki. Neuspješno upravljanje vremenom šteti našoj učinkovitosti i uzrokuje stres.
Čini se da nikada nemamo dovoljno vremena u danu. Ali, budući da svi dobivamo istih 24 sata, zašto neki ljudi postižu mnogo više vremena nego drugi?

Odgovor leži u dobrom upravljanju vremenom.
U video klipu koji su polaznici pogledali saznali smo informaciju da 24 x 7=168 sati koje imamo u tjednu na raspolaganju. To je mnogo vremena. Kad se radi o vremenu poteškoće oko organiziranja mogle bi nas spasiti kada bismo zamislili 168 kuna koje treba rasporediti na neke troškove. Kako znamo koji proizvod koliko stoji, vrlo lako možemo odlučiti za koje proizvode ćemo potrošiti novac, odnosno koji su nam važni i potrebni. To su prioriteti ili vrijednosti koje smo na edukaciji vukli van. Zaista vukli jer smo navikli obaveze stavljati ispred svojih prioriteta što nikako nije dobro.
Dobro upravljanje vremenom zahtijeva važnu promjenu fokusa od odabira aktivnosti vezane za naše vrijednosti do rezultata.

NEMAM VREMENA – NIJE MOJA VRIJEDNOST

Kad vam netko kaže da nema vremena za nešto što je vama izuzetno važno, to je samo znak vama da to nisu njegovi prioriteti. On ne vidi vrijednost koju vidite vi. Ovo je dobro znati i prakticirati u bilo kojem razgovoru koji nema veze s ovom temom. Lakše ćete prihvatiti izjave i stavove ljudi, te prestati ih forsirati.
“Upravljanje vremenom” odnosi se na način na koji organizirate i planirate koliko ćete potrošiti na određene aktivnosti.
Naravno da krećete od svojih vrijednosti.

TJEDNI PLANER

Osobno smatram ako nismo sposobni sastaviti svoj tjedni planer, nećemo moći niti ostvariti svoje kratkoročne (2-3- mjeseca) i dugoročne ciljeve (2-3 godine).
Mnogo je teže napraviti neki pomak ako prvo postavljamo dugoročne i kratkoročne ciljeve. Već na prvu oni su vrlo daleko odmaknuti od nas. Trebamo raditi na nečemu što je blisko i vrlo blizu, a to je već sutrašnji dan.
Zbog toga se ova edukacija sastojala upravo od tjednih planera koji su nam tu pod nosom i možemo odmah uletjeti u akciju.

DOBAR TJEDNI PLANER

Koristi su ogromne :

• Veća produktivnost i učinkovitost
• Bolji profesionalni ugled
• Manje stresa
• Povećane mogućnosti za napredovanje
• Veće mogućnosti za postizanje važnih životnih i karijernih ciljeva

Oni koji nemaju vremena za ovakve ključne promjene mogu očekivat ili su već upoznati s:

• Propušteni rokovi
• Neučinkovit radni tijek
• Loša kvaliteta rada
• Loša profesionalna reputacija i zastoj u karijeri
• Više razine stresa

ULOŽITI ILI POTROŠITI – BIRAJTE UVJERENJE

Uložiti malo vremena na učenje o tehnikama upravljanja vremenom daje vam veliku korist u vašem životu i karijeri. Pogotovo o tome trebaju voditi brigu žene koje su po standardima već opterećene s više aktivnosti u toku dana. Poduzetne žene nisu ništa drugo, nego dobro organizirane osobe koje nikad ne zanemaruju sebe.

KLJUČNE TOČKE

Upravljanje vremenom je proces u kojem ćete ne potrošiti već uložiti svoje vrijeme s guštom na određene aktivnosti. Da biste to mogli prvo morate promijeniti svoja dosadašnja uvjerenja koja vas koče u ovom napredovanju.
To mogu biti sljedeća uvjerenja:
„Preuzela sam veći dio posla naše zajedničke obiteljske firme jer ja ću to bolje“
„Druge kolegice su organiziranije od mene, kad vidim njihove post papiriće u rokovnicima“
„Moram biti dugo i predugo na social medijima kako mi ne bi nešto promaklo, potrebna informacija za moj posao“
Preokrećući ova uvjerenja u pozitivne ili potvrdne rečenice nabacio je osmijeh polaznicima i motivirao ih u smjeru „Ja to mogu i dobro se osjećam“
Onima kojima ovo zvuči glupo, a i meni je kad sam prvi put se dotakla toga u svom životu, priznajte sebi:
“ Kako ćete dalje ako mislite negativno o sebi, da niste sposobni ili da nećete uspjeti?“
Ne postoji ta edukacija ili taj edukator, životni trener ili tko već, koji će vas naučiti novim mogućnostima dok god mislite o sebi negativno, nepoticajno i odbojno prema novim mogućnostima.

VRIJEDNOSTI

U vašem se sadašnjem planeru kriju skrivene vrijednosti. Otkrijte ih. Moje polaznice su to odlično napravile.
One im služe kako ključni pojam oko kojeg će se vrtjeti ispisivanje svakog sljedećeg tjednog planera.
Ako one nisu prve zastupljene u vašem planeru vi ćete ponovno biti nezadovoljni i nesretni s rezultatima. To će vam pokazati osjećaj vlastite neispunjenosti.

ŽIVOTNE CJELINE

Kroz KOLO ŽIVOTA polaznici su pronašli svoje vrijednosti na kojima trebaju raditi, odnosno dati im više prostora u tjednom planeru, jer ŽIVOTNE CJELINE U KOLU ŽIVOTA teže biti u balansu.

A na kraju edukacije kroz obrazac DOI otkrili su i svoje prve korake.

„Prvi korak je bitniji od tisuću milja koje ćemo tek prijeći.“

Naravno, bilo je tu još mnogo vježbi i zadataka o kojima možete doznati na mojoj sljedećoj edukaciji

ORGANIZACIJA VREMENA

Možda će vas zanimati

Ostavite komentar