KADA POGLEDAM IZ RODITELJSKOG KUTKA

Kako činiti ono što već znam na malo drugačiji način

Iz moga roditeljskog kutka:

Gledajući reportažu Aleksandra Stankovića „Vjetar u kosi“ jednog petka moji prethodni sudovi su potvrđeni. Nisam zapisala kako se zvala prekrasna žena sportašica od svojih 50 godina, majka troje djece, no znam da je specifična jer trči 200 km u par dana bez pri tom ikakve pripreme koju imaju drugi sportaši. Objasnila je to svojom izjavom kako je nitko nije trenirao da rodi troje djece, pa je to jednostavno učinila bez ikakvih priprema. Izjavila je:

„Kad trebaš roditi prvo dijete, rodiš i nitko te za to nije trenirao, pa onda, možeš to i drugi i treći put.“

Obuke za roditelje nema, no ima brojnih drugih obuka koje nam mogu pomoći u tome. Meni je osobno pomogao trening NLP-a, TH trening, coaching, medijacija. U svemu sam našla nešto primjenjivo u odgoju svoje djece. Ne mogu se pohvaliti da sam u tome bila nešto previše uspješna, no prepoznala sam svoj najveći uspjeh u tome što sam se maknula od svojih ukopanih i do sada ukorijenjenih stavova i načina ponašanja, otkrivši kako senzacionalno ne funkcioniraju. Ni sama nisam znala zašto sam ih se do sada držala ko pijan plota.

„ Najvažnije crtice"“

Apsolutno svi želimo imati odlične odnose s djecom i međusobno se razumjeti. Nitko ne voli biti mama ili tata zanovijetalo. No ponekad to i budemo. Nema veze, sve se može ispraviti, nadograditi i poboljšati. Zato služi život i iskustvo koje tijekom stječemo.

Uz dobre tehnike koje nepovoljnu komunikaciju transformiraju u poželjnu, izbjegavamo dodatna i bezpotrebna nerviranja.

„Ti si baš kul tata“

Dovodeći u ravnotežu prevelika ili premala očekivanja od sebe i svoje djece zadovoljavamo zajedničke potrebe i počinjemo uočavati ona dobra ponašanja, a prestajemo detektirat većinom ona loša.

„Uhvati me u nečemu što činim dobro“

Najveću značajnost zauzima stvaranje međusobnog povjerenja kojim gradimo dugoročne odnose.

Kako to mogu postići?

„Pohvali me, na drugačiji način“

I na kraju će:

na ovoj edukaciji usvojiti:

Želimo li zadržati taj efekt na duže staze?

„ Sve počinje prvim korakom“

ONLINE VIRTUALNA EDUKACIJA:

Iskustva naših polaznika

Autor i moderator radionica

Aleksandra Ivanac / life & business coach / NLP master practitioner / mag. prim. educa / art teacher