fbpx

ELIMINIRAJTE KAKO BISTE MOGLI DOBITI

Jučer sam od nekih starih paleta koje sam sakupila tijekom vremena odlučila napokon završiti tu garnituru za terasu. Pozvala sam majstora i do kraja dana imala sam drugu, novu terasu.

BEZBROJ BEZPOTREBNIH STVARI

Hrpa nekih ormarića, sjedalica, podmetača, stolića, dvosjeda se našlo na hrpi za odvoz glomaznog otpada. Odjednom je od moje velike terase koja se zbog inih stari zatrpana čiinila malom, rodila nova, fakat velika terasa.

Mnogo puta se pitam, jer sam se mnogo puta našla u situaciji bacanja stvari, kako taj trenutak stvara unutarnji osjećaj oslobođenja, dobivanje prostora za disanje.

„U malim stvarima ili u malo stvari je sreća ili još bolje rečeno gušt.“

ČEMU SVE TO?

Htjeli, ne htjeli moramo priznat da tijekom života kontinuirano nešto akumuliramo do trenutka zatrpanosti. Tada počinjemo osjećati teret, a opterećenje kojeg nosimo ne dozvoljava nam da se uspravimo i dođemo do daha.

Osim fizičkim stvarima zatrpavati se možemo i poslovima. Kod nas poduzetnika je posebno vidljiva ta priča. Bez razmišljanja širimo se na mnogo poslova, projekata jer ih ne želimo odbiti. Nikad ne znamo kamo će nas neki od projekata odvest, tako razmišljamo. Opet intuitivno neki nestanu, ispare, ne uživamo u njima ili donose nikakvu zaradu. Drugi ostanu i zadržavamo ih kao onaj fini dio brašna koji je prošao kroz sito. Opet se pokazalo da naš vlastiti unutarnji mehanizam ima potrebu eliminacije kako bi mogli svu svoju energiju, mentalnu i fizičku usmjeriti na što manje područja. Tako nas tjera da budemo fokusirani na prave odabire.

Ne možemo sjediti na „tri“ kauča na terasi koliko sam ih ja imala do nedavno. Intuitivno odabirem jedan na kojem dok sjedim dobivam predobre ideje, čitam knjige, uživam u ispijanju jutarnje kavice i večernje orandžade.

NAKON SVEGA

Kad smo bili mladi i krenuli u intimnu vezu samo smo akumulirali. Treba nam i polica, i kosilica, i mixer, i kuhinja, i garnitura, i roštilj, i dodatna škrinja, i par televizora, par laptopa……i da ne nabrajam dalje. Mnogo je toga. A onda kad ti se život preko noći preokrene, kao meni, i ostaneš sam, pitaš se, čemu sve to. Kome to treba? Što će mi to? Bez svega toga sam mogla živjeti i ranije. Ako se svega toga ubrzo ne riješim, crpit će mi energiju za njihovo održavanje.

Odjednom dobiješ možda šamar, no veliko saznanje da bez 90 % fizičkih stvari možeš živjeti i to jako dobro.

Jednaka je priča i s prijateljima. Tijekom života samo ih akumuliraš i imaš ih stotine. U kakvim si odnosima s njima je priča za jedan drugi blog, dakako.

Zanimljivija činjenica je kad te život osvijesti bacajući ti škaf ledene vode na tebe, ostaneš okružen samo s par ljudi. Ali, doslovce s par ljudi. Onda shvatiš da ta šačica ljudi ti je i više nego dovoljna za zdrav i pametan život.

TKO JE TKO?

Životne okolnosti ili ih možemo nazvati situacije, uče nas da posložimo u svojoj glavi tko su prijatelji, tko su poslovni partneri, tko su suradnici, tko su poznanici. Više ne možemo biti ne raspoloženi jer sad znamo što od koga možemo tražiti i koliko možemo dobiti, jednako je i s naše strane.

Ako se radi o klijentu s kojim sam nešto češće u kontaktu trebam i dalje zadržati i održati odnos poduzetnik-klijent. S prijateljima odlazim na planinarenje ili kampiranje jer mi dušu hrani drugačiji odnos.

Tko od mene ima koristi, a od koga ima ja, trebao bi biti moj polazišni korak i fair play igra.

ELIMINACIJA

Kako ovaj naslov ne bi izgledao pregrubo, a namjerno sam ga stavila jer potiče na akciju koju smo dugo odlagali, poslužit ću se riječima Bruce Lee-a koje zauzimaju najveći dio naslovnice mog web-a.

„Čovjek ne treba akumulirati, nego eliminirati

Ne treba nam dnevno povećanje, nego dnevno smanjenje

Krajnje savršenstvo uvijek se svodi na jednostavnost“

NEZADOVOLJSTVO

Pitajte se zbog čega ste nezadovoljni u organizaciji vremena, odnosa s ljudima, poslu, životu. Možda će vam izbiti na površinu da u svakodnevnoj organizaciji vremena se više ne snalazite što vam je bitno, a što ne bitno. To je najbolji znak da ste previše akumulirali i da je vrijeme za elliminaciju.

Postoje li neki odnosi koji vas guše, odrađujete ih, ludi ste već pomalo, a moža i poviše? Vrijeme je za eliminaciju i početak u kojem ćete odabrati samo one odnose koje vi cijenite i u kojima cijene vas.

U dva posla uživate u sljedeća tri ne? Što možete napravit sa sljedeća tri? Možete ih dodijeliti svojim bližim suradnicima, prepustiti drugima da ih rade ili jednostavno eliminirati. Novac nije razlog da zadržite neke poslove, već razlog da ih eliminirate. Tako ćete u prva dva posla ulažući najviše vremena i energije udvostručiti zaradu koju biste možda imali i u ona tri koji vam crpe energiju. Gdje dobivate više?

„Ono što vam je viška, znajte da bez toga možete.“

I na kraju ono najbitnije, kako gledate na život, tako gledate na svaki njegov segment, svako područje života.

Možemo živjet s malo hrane, malo novaca, malo poslova čak mnogo kreativnije, aktivnije i podržavajuće za naš zdrav mentalni sklop. Ne dozvolite mozgu da se izgubi.

Zamislite ga kako stoji u šumi, a ispred njega ste stavili pet markiranih staza kojima može krenuti. Znate kojom će krenuti? Niti jednom. Ostat će na mjestu.

„Eliminirajte sve staze i markirajte samo jednu, te krenite. Uspjeh treba početi, a ne čekati.“

 

Audio snimku bloga možete poslušati na KLIKNI

PODIJELI BLOG NA DRUŠTVENIM MREŽAMA
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

ZAPRATI I DRUGE BLOGOVE