Gubitak je dobitak

gubitak

„Neke poteškoće koje nam se sada čine kao nedostaci, a stekli smo ih tijekom života već sada se mogu pokazati kao velike prednosti, samo ako im na taj način pristupamo.“

 

GUBITAK

Za neke događaji u kojima nismo uspjeli, smatramo da smo na gubitku i možemo nabrajati sve ono što smo izgubili iz dana u dan. Veliki je nonsens kad gubimo vrijeme na sve ono nešto čega još nemamo, smatrajući upravo to gubitkom. Navodim ovo kako bi naglasila koliki su apsurdi razmišljanja o gubitku u tom momentu. Vrijeme i energiju treba usmjeriti prema nečemu, a ne od nečega.

 

MANIMO SE TOGA

Izuzetno mi je drago kad pojedinci s kojima radim shvate koliko će biti u prednosti, ako ne razmišljaju o gubicima, već dobitcima.

Istraživanja su pokazala da se pozitivci lako nose sa situacijama izazova ili neuspjeha, dok pesimisti ne. Zanimljivo je da će pesimisti onemogućiti sebi start ili trenutak da nakon neuspjeha započnu nešto novo. Jednako tako ako i krenu, blokirat će niz mogućnosti koje ih vode prema uspjehu i na taj način ponovno dokazati sebi da su u pravu što i dalje ne poduzimaju ništa.

 

ŠTO SAD

Jedan kvalitetan i sadržajan život sastoji se od bura, nevera, sunčano toplih i ugodnih dana. Kakav stav izgradimo prema svim dijelovima svog života takva će nam biti „krvna slika“ života. Pod „krvnom slikom „ smatram ne samo tjelesno zdravlje, nego prvenstveno način razmišljanja koji određuje ponašanja koja će dominirati u našem karakternom liku ili stavu. Po tome će nas ostali prepoznavati, a s druge strane to će biti odrednica našeg društvenog životi i njegove kvalitete.

 

TKO JE KRIV

Oni koji su svjesni ovih parametara i imaju razumijevanje toga, nemaju potrebe za svoje propuste i neuspjehe tražiti krivce niti u sebi niti van sebe. Prihvaćanje života poput jedne igre čiji smo kreatori daje nam mnogo slobode i otvara nam oči kako bi mogli zaista uočiti koliko mogućnosti još imamo, a nismo ih niti dotakli. Svaki novi događaj je baš onaj pravi jer tek iza njega se krije ono što dolazi, a do tada to nismo bili u mogućnosti vidjeti. Stoga dopustiti da se nešto događa bez AKO stopiranja tek je sljedeća moguća stepenica kojom sebi dozvoljavamo zakoračiti prema……

 

ŠTO DOBIVAMO

Rastava braka je veliki događaj i šlag u stresnom dijelu života kojeg imamo više ili manje. Istraženo je da postoje pozitivan i negativan stres. Ovaj drugi je definitivno onaj kojeg ne želimo imati. Rastavom braka, ako idemo sada u sitnice možemo u tisuće rečenica objasniti što smo sve izgubili ili oni koji su u braku što bi sve mogli izgubiti. Mogla sam navesti bilo koji drugi događaj kao popravni ispit našeg djeteta, krš i lom kroz koji je prošao naš auto, pa smo sada bez njega i sl.

Izabrala sam rastavu koje danas ima mnogo, na svakom petom ili možda trećem koraku. Težak trenutak kroz koji sam i ja trebala proći bez rana i ožiljaka, vrlo idealističko razmišljanje bar za ono vrijeme. Smeća se u globalu svi želimo riješiti, bar oni koji ga raspoznaju pod tim nazivom. Smeće je općeniti pojam koji uključuje sve misaone, emotivne i voljne procese kojima ne vladamo, već oni vladaju nama. Gledajući s te strane, možemo zaključiti da smeća ima podosta i da njegovom čišćenju nema kraja, odnosno nema odmora jer je to svakodnevni posao.

Uglavnom, pronašla sam, nakon podosta vremena u razmišljanjima, prednosti koje imam s obzirom na druge. Krenula ih cijeniti i dati im višu vrijednost na način da ih koristim. Navest ću jednu dosta jaku prednost. Pronašla sam dobitke.

Kad si u kompi ili poveznici s nekim (možete smatrati brakom, možda nekim poslovnim timom ili ekipom) neminovno se rađa osjećaj oslonca na nekoga drugog. Podjela poslova, obaveza i sl.

E, kad ostaneš sam, onda naučiš malo više. Postaješ jedini sugovornik sam sebi. Jedini oslonac i jedini krivac. Pa, ti sad biraj! Možda zvuči bolno, no prednost je golema.

Povratkom u tim ne radiš pritisak na pojedince jer poslove možeš odraditi i sam, u krajnjoj liniji, pa se ne dovodiš u ovisničku poziciju. Nisi nezamjenjiv i kao takav možeš pružiti prostor drugima za rad i rast. Nitko ne voli biti upecan. I mreža je bolje mjesto, bar se nadaš da možeš pobjeći u upitnom trenutku.

 

DOBIVAŠ ONO ŠTO ŽELIŠ

Ovo je ipak moja najdraža deviza da dobivam upravo ono na čemu radim. Pogreške koje radim su samo moje i naglasak da tuđe nisu moje, sada to razumijem. Prednosti uvijek ima više nego nedostataka, naravno samo ako tako želimo gledati, a to je moj moto definitivno.

Uspjesi su dio mog osobnog rada kojeg sada više cijenim i zamjećujem. Zamjećivati znači zapamtiti svaki svoj uspjeh……..tako se učimo gledati i tražiti ono što nam treba za dalje.

 

„Postavljajte sami sebi kvalitetna pitanja i pičite naprijed“

U kojim krivo izabranim koracima ste u stanju naći nova učenja i koja su to?

Koja odabirete i zahvalni ste im, te krećete dalje?

Koliko ste dalje od „jučer“?

Zapišite to!

To je vaš uspjeh!

 

PODIJELI BLOG NA DRUŠTVENIM MREŽAMA
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

ZAPRATI I DRUGE BLOGOVE

preuzeto s pixabay

STRAH

OPĆENITO O STRAHU Ovaj blog ćemo se malo raspričati o strahu. Podaci koji postoje govore da je to doslovce

Pročitaj više