fbpx

NIJE GRAH PAO, VEĆ JE NEŠTO DRUGO……

ODGOJ, RODITELJSTVO, DIJETE, PRIČA, IGRE, KOMUNIKACIJA, ODNOSI

„su sastavnice koje redovito koristimo, samo je sad pitanje KAKO?“

Vjerujem da je malo onih roditelja ili ih gotovo nema, koji ne bi željeli imati samostalno, odgovorno, pristojno, snalažljivo i pametno dijete.

Još dok smo bili mladi, u adolescentskoj dobi, pa i kasnije, znali smo razglabati o tome kakvo će biti naše dijete kad ga jednog dana budemo imali. Na glas mo pričali svoje buduće radnje koje ćemo poduzeti kako bismo imali dijete po našim uzorima. Takve smo misli stvarali gledajući tuđu djecu kako se ponašaju. Pretežito smo uočavali loša ponašanja i na temelju njih stvarali naše buduće korake, bar u mislima.

Došao je i taj dan i taj trenutak kad smo postali roditelji i shvatili kako ovaj posao baš i nije lak. Shvatili smo kako sve ono što smo željeli da naše dijete bude ovisi o mnogi vanjskim čimbenicima od sustava i okruženja u kojem se naše dijete i mi nalazimo. Mogli smo tada sa sigurnošću potvrditi da ovaj posao nije nimalo lak. Osim što nije lak nema nekih ispisanim smjernica, a ako i postoje nisu primjenjive na naš slučaj ili tek samo ponešto.

Naslušali smo se brojnih priča, kako od drugih roditelja oko nas, tako i od brojnih stručnjaka. To što nas je glava zabolila od inih savjeta i pametovanja, stvorili smo ili inat, pa radimo po svom ili toliku bespomoćnost da više ne znamo tko je ovdje dijete, a tko roditelj. Ona upravljaju nama, a mi smo i dalje bespomoćni. Nemamo ideje, no i dalje želimo imati pametno, snalažljlivo, pristojno i odgovorno dijete kojim ćemo se ne samo ponostiti, već ćemo biti mirni što smo ga pripremili za život.

Roditeljima ne bi smio biti cilj samo odgoj jer to i nije cilj. Cilj je nešto mnogo veće i dugotrajnije, a to je budući čovjek, buduća odrasla osoba.

Kako i čime ćemo to postići može se zvati odgoj. Kako je odgoj vrlo širok pojam i u tu vreću zaista možemo mnogo toga s oproštenjem utrpati i prozvati imenom odgoj, ja sam razmislila i shvatila da će nam svima biti lakše i razumljivije kad to raščlanimo na par bitnih segmenata.

Roditeljstvo je samo dio odgoja koji pruža roditelj. Složit ćete se sa mnom da našu djecu odgajaju i naše bake i djedovi, tetke i stričevi, sustavi u koje ulaze naša djeca, osobe koje rade u igraonicama, treneri, voditelji i usputni poznanici s kojima se susreću naša djeca putem koji se zove život.

Tako i vi kao roditelj utječete ne samo na odgoj svoje djece, već i na odgoj tuđe djece s kojom dolazite u kontakt.

Što sve možemo kao takvi napraviti, a da ostvarimo cilj koji sam navela na početku bilo to naše dijete ili tuđe?

PRIČA

Ovo što ću vam sada ispričati nije od jučer, samo zato što navodim priču od prije neki dan, nego svaka takva priča koju susrećem u svom radu, potvrđuje ono o čemu vas želim educirati.

Case study

Majka jednog djeteta je svjesna kako ima problem odvajanja svog djeteta od sebe. Problem je prevelika povezanost s majkom. Prozvala sam ga problemom jer dijete ne može ostvariti odlaske npr. s grupom prijatelja na nekoliko dana i biti sretno i zadovoljno. Zabrinutost koja se javlja kod djeteta i nemogućnost opuštanja, predstavlja veliki problem djetetu koje se s njime bori.

Da pojasnim. Ako vi kao odrasla osoba, odbijate odlaske sa svojim prijateljima na nekoliko dana kako bi se zabavljali s njima, jer ste opterećeni kako će vaša djeca izdržati bez vas, onda je to problem s kojim se borite i propuštate situacije koje su dobre za vaše zdravstveno i psihološko stanje.

Ovu sam usporedbu navela kako bi shvatili da kroz jednake situacije prolazimo i mi i naša djeca.

Kad to shvatimo, onda njihove probleme nećemo uzimati kao „dječje“ probleme. Naši problemi su isti, a nazivamo ih „odraslim“ problemima. Da rasčistimo! Razlika je u dobi, što znači da je samo komunikacija različita, tako jasno.

Ovo mora biti vaš prvi korak. Čitajući dalje, bit će vam još dodatno jasnije.

Radi se o majci, koju sam navela prije, koja je izuzetno zainteresirana da pomogne svom djetetu i otvorena za suradnju sa mnom. To je jako pohvalno, jer ako toga nemate u sebi, odustanite od svih mogućih radnji koje će vašom tvrdoglavošću postati bezuspješne. No, ako ipak želite ostvariti svoj cilj s početka ovog teksta, izgradite suradnju.

OPET PRIČA

U razgovoru sam saznala na koji način to majka do sada rješava. Pa, evo kako!

Nema te osobe koja mi nije rekla da priča svom djetetu razno razne primjere koje su se i njemu događale u životu. Onda su tu priče o sestri ili bratu koji su to riješili. Nastavite niz sami, jer ovakvih priča ima mnogo, a mogu se svesti na jedan nazivnik : „Pa pričam mu! Više ne znam što bi mu pričala! Trubim stalno jedno te isto i ne bi me poslušao……!“

PRIČA KOJA NE FUNKCIONIRA

„I zato prestanite to raditi!!!“

Krenimo u jednu takvu priču!

PROBLEM (case study) JE ODLAZAK U ŠKOLU U PRVI RAZRED:

Koza je imala malog kozlića. Došao je dan njegovog odlaska u vrtić jer je majka koza morala raditi i nitko s njim nije mogao biti kod kuće. Kozlić se jako bojao što ga čeka dalje u životu. Bilo ga je strah što tamo nikoga ne poznaje. Plakao je i inzistirao da tamo ne želi ići. Rekao je da će ići s majkom na posao i da će tamo biti miran. Majka mu je objasnila da tamo ne smiju biti djeca i da ostale koze isto imaju male kozliće koji idu u vrtić. Tamo će i njih moći upoznati, igrati se, zabavljati i steći će nove prijatelje. Došao je taj dan i kozlić je krenuo. Bilo je zanimljivo kako je primijetio i da su drugi tamo bili preplašeni, da nije on jedini taj koji je preplašen. Teta koja ih je dočekala bila je nježna kao i njegova majka i pomalo mu se dopala ta nova situacija. Ona im je pomogla da se međusobno upoznaju i krenuli su igrati se igre koju ih je ona naučila tijekom dana. Sad se mogao bolje upoznati s drugim kozlićima. Vratio se doma i rekao mami kozi da jedva čeka sutra ponovno ići u vrtić. Bio je sretan i shvatio je koliko se bespotrebno bojao.

“Nemojte više pričati ovakve priče!”

PROBLEM NIJE NESTAO

Bez obzira na ovakvu lijepu priču koju se majka potrudila sastaviti i ispričati svom djetetu, problem nije riješen.

PODIJELI BLOG NA DRUŠTVENIM MREŽAMA
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

ZAPRATI I DRUGE BLOGOVE

preuzeto s pixabay

STRAH

OPĆENITO O STRAHU Ovaj blog ćemo se malo raspričati o strahu. Podaci koji postoje govore da je to doslovce

Pročitaj više