fbpx

Prihvatiti s otporom

život

NI DRUGI VIŠE NEMAJU OTPOR

Razvod ili rastajanje od nečega što je do sada bilo je vrlo aktualna tema mnogo prisutna u današnje vrijeme.

Skoro da je postala poštapalica i više se ne čudimo kad čujemo da je netko rastavljen. Nekad bi se postavljala zabrinuta pitanja onima koji se nalaze u toj situaciji iz čiste empatične perspektive. Danas se više na to ne osvrćemo već to čujemo samo kao jednu informaciju koju smo dobili od nekog kao i bilo koju drugu informaciju. Ne postoji otpor. Čak se više zabrinemo kad netko ostane bez posla nego je li rastavljen ili nije. To je s jedne strane dobro jer je lakše naći posao, nego uspostaviti novi život i to bolji nego što je bio . Posao je status, a brak stanje, tako ga barem doživljavamo. Bez obzira što je razlika velika, za zdrav život nam je potreban i posao i veza.

 

JA

U situaciji ostajanja bez posla potrebno je prvo pronaći sebe i definirat svoj odnos spram te situacije.To znači riješiti se svih negativnih emocija kojima bih mogli navaliti na sebe i polako snižavat samopouzdanje što nikako nije dobro za napredovanje. Naoružavanje dobrim i pozitivnim emocijama je izuzetno dobar  početak u stvaranju motivacije u pronalasku budućeg posla. U trenucima rastavljenosti postupak je isti, no mi ga činimo težim jer znamo kako ovo stanje može potrajati godinama, pa i čak do kraja našeg života. Oblije nas strah. Zbog toga otpor raste i rad na dobrom stanju postaje dugotrajniji i teži kako bi mogli krenuti dalje nasmijani, sretni i motivirani.

Prvo što rastavljene osobe trebaju učiniti je modeliranje svog novog JA. Nemogućnosti su u tome što im je potrebno vrijeme da shvate da više nisu u staroj priči i da su sada na putu da stvore svoju novu priču. Tu se javlja najveća borba sa samim sobom koja može potrajati onoliko koliko osoba daje otpora novoj priči koja ulazi u njen život. Zatvaranje jedne knjige i otvaranje nove je stvar odluke. Kad tad doći će taj trenutak, no vremenski period izuzetno ovisi o osobi koja pruža otpor. Život ide dalje pružali mi otpor ili ne. Otpor nam samo onemogućava da se u njega uključimo. Evo, usporedimo to s odabirom i pronalaženjem novog posla. Poslova ima raznih. One koje ne želimo raditi i one koje ne želimo raditi.

Imala sam jednu klijenticu koja je pronalazila posao dvije godine s očajem u ponašanju, stavovima i razmišljanju. U njezinom CV-u pisale su sve njezine reference na toj razini da svaki poslodavac kod kojeg bi došla smrznuo se od siline njezinog znanja i ne bi dobivala posao. Razmišljanja koja je gajila bila su loše socijalno stanje u državi, te njezine godine starosti zbog kojih joj je općenito nemoguće pronaći posao. Sad kad ste pročitali ove reference možete shvatiti koliko je nemoguće s njima kao alatom krenuti u neki novi životni korak. Naravno da se sve slagalo kako bi potvrđivalo njezina stajališta, ali ona posao nije dobivala. Njezin korak nakon našeg zajedničkog rada bio je, kako je sama odlučila, „smirit“ svoj CV kojeg je preradila da bude pristupačan i prilagođen potrebama poslodavca koji traži zaposlenika. Drugim riječima ako se kandidirate za posao knjigovođe jer imate te reference ne ćete isticati kako ste napisali sijaset knjiga i članaka o nečmu sasvim drugom, te preveli nekoliko knjiga i još mnogo što nema veze s traženim poslom, jer poslodavac traži knjigovođu za kojeg imate svjedodžbu i još ako ste otvorena i komunikativna, te pristupačan osoba sigurno po njegovim potrebama ulazite u strogo uži krug mogućih kandidata za taj posao.

Kad to prebacimo u koračanje novim životom koji nas čeka, ne pružamo mu otpor gurajući ga od sebe jer traži nešto od nas, već pronalazimo svoje druge vrline koje imamo u sebi, a poklapaju se s novom pričom. Kad se prepustite novom obliku života bit ćete svaki dan ugodno iznenađeni što sve možete i koliko ste dobri u tome, što još morate nadograđivati, što započeti učiti, a u čemu ste pravi maher. Vjerujte, budi se novi život u vama za koji niste ni sanjali da postoji.

To je prvi najvažniji i najkvalitetniji korak u razdoblju rastavljene osobe koji vam daje novo ruho u novim koracima koji slijede.

 

ODNOS

Kad ste se tako dobro sredili, ukrasili i naoružali novim modnim detaljima koji vas krase i karakteriziraju možete krenuti u kreiranje odnosa s drugima. Prvi odnos kojeg trebate izgraditi je odnos s bivšim/bivšom. Njega ćete izgraditi na ovaj ili ovaj način i to s jednim jedinim ciljem, da vi u njemu budete dobro i zadržite stanje koje sam navela u poglavlju prije. Ovo nije sebičan akt već vrlo logičan. Ako ste vi dobro, neminovno će biti dobro i osoba s kojom ste u odnosu. Možete to i okrenuti naglavačke. Ako je osoba zadovoljna, zadovoljan/na sam i ja. Ekologija mora postojati. Ekologija znači zadovoljstvo obiju strana. Nešto ćete trebati „dati“ toj osobi kako bi ona mogla „dati“ vama ono što vama treba.

Ja sam se osobno trebala prisiliti da kažem na glas svom bivšem da ga razumijem kad kaže da nema novaca za alimentaciju i da mu jednako tako mogu reći kako svi ovisimo o novcu koji nam treba za goli život, te da je sasvim u redu ako to neće biti 10-tog u mjesecu, da ću se nekako snaći i pričekati period iza tog datuma. Izašavši mu ususret zahvalio mi se i već evo 10 godina redovito daje novac nekad točno na vrijeme, a nekad par dana nakon.

Ovaj način možete koristiti i kada želite neke ljude odmaknuti od sebe, a s novima izgraditi nove odnose. Zanimljivo je i rekla bih blagodat kako velika većina njih nestaje, odnosno sami se obrišu, te otvaraju prostor i to veliki prostor za ulazak novih ljudi koji vas nadahnjuju, fasciniraju i važni su dijelovi u kreiranju snage i ideja za dalje napredovanje u vašoj novoj priči.

 

DJECA

Tek sada s ovako dobro izgrađenim mentalnim temeljima vaše buduće priče ulazite u život emotivno čisti i takvi ulazite u odnose sa svojom djecom koja prolaze sve jednako kao i vi, no razlika je što oni nisu zreli jednako kao i vi, pa im je stoga potreba vaša pomoć kao mentora. U njima je bijes koji može biti vidljiv ili pritajen. Tu je skrivena krivnja koju su prisvojili kao svoju i ne znaju se nositi s njom. Ona također može biti pritajena ili vidljiva. Također se ne mogu naći u novoj priči jer su stvorila otpor. Navika je gadna stvar!

Sjetite se nekih svojih navika koje ste se htjeli riješiti i koliko vam je napora i vremena trebalo da to postignete. Mnogo strpljenja će vas dotjerati do stanja kojeg želite izgraditi sa svojom djecom. Priča u prvom odjeljku je početak i to onaj početak koji će im biti vidljiv i čujan s vaše strane. Djeca će to upijati i kopirati. Ako ste očajni, tužni i nezadovoljni novonastalom situacijom iz koje se ne želite izvući, djeca će to vidjeti i preuzeti kao svoja ponašanja. Vaša slabost ili jakost postat će njihova osobina koju će nositi kroz život.

No, ako ste iskreno tužni što je sasvim normalno i vidite svjetlo na kraju tunela prema kojem se ponosno i sretno krećete, a putem prihvaćate sve što vam dolazi sa smiješkom na licu, onda će vam i djeca takva biti. Normalni ljudi, zar ne? Naučit će da sve nedaće koje dolaze, a mi ih prvenstveno tako nazivamo, nisu veće od nas samih.

Mi smo ti veći i iznad njih, koji upravljamo upravo onako kako smo odabrali.

Odabir nas čini velikima ili malima, sposobnima ili nesposobnima, sretnima ili nesretnima.

Trenutak odabira još je uvijek točkica u mnoštvu i predstavlja naš i samo naš odabir.

"Teško je sve do trenutka dok ne nađete zadovoljstvo. Tek onda možete početi uživati. Uživajte!"

 

PODIJELI BLOG NA DRUŠTVENIM MREŽAMA
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

ZAPRATI I DRUGE BLOGOVE

preuzeto s pixabay

STRAH

OPĆENITO O STRAHU Ovaj blog ćemo se malo raspričati o strahu. Podaci koji postoje govore da je to doslovce

Pročitaj više