fbpx

RAZBUKTAJ SVOJE SPOSOBNOSTI I UČINI VELIK KORAK ZA SEBE

Danas ima premalo mentora na tržištu, a silno su potrebni? Slažeš li se sa mnom?

TKO JE TA OSOBA

Mentor je osoba koja ti pomaže na tvom putu, ma kako se on zvao.

 • Tvoj put može biti premosnica između razvoda braka i normalnog vođenja života koji ćete dalje zadovoljavati i u kojem ćeš biti sretan.
 • Tvoj put može biti most između narušene komunikacije sa svojim tinejdžerom i kvalitetne, razumljive komunikacije.
 • Tvoj put može biti poveznica između posla koji više ne želiš raditi i posla koji bi se želio baviti.
 • Tvoj put može biti most između vođenja poslovanja tebe kao poduzetnika koji ti ne donosi profit u poduzetnika koji stvara ono što je naumio.

Ima još mnogo premosnica, mostova kojim trebaš proći da bi došao od točke A do točke B. Taj prelazak s jedne strane na drugu je sastavni dio svih segmenata naših života. U tim trenucima najviše griješimo, zalutamo i ono najmanje dobro odustajemo kad vidimo da nam ne ide na onaj način kako to činimo sada.

BRŽI NAPREDAK UZ MENTORA

Mentor nikako ne smije biti i nije savjetnik koji će ti davati gotova rješenja. On je više kao coach ili životni trener koji će ti postavljanjem kvalitetnih pitanja pojasniti tvoju sliku koju gledaš, ali ju ne vidiš cijelu. Kompletna slika će pronaći tvoje odgovore i nove ideje, a kad je nešto tvoje moćnije djeluje na tebe. Jer tvoj osjećaj da si sam došao do rješenje i načina su najjači motivator, nego ono što bih ja napravila ili netko drugi u tvojoj situaciji. Ovo je tvoja priča i tako treba ostati.

VRIJEME KOJE TI MENTOR DAJE

Možda može biti problem što želiš sve i sada, no ne brini od te boljke boluje većina nas. Za strpljivost koja ti treba jako dobro zna mentor, pa se cijeli put sastoji od malih koraka kao u nekoj računalnoj igrici. Ne možeš osvojiti peti level ako nisi prošao prijašnjih četiri, tako jasno. Iz svakog levela u sljedeći vučeš nova iskustva, a o tome vodi brigu tvoj mentor prateći tvoj napredak. On prati na koji si način prošao levele i kojim si se taktikama pri tom služio, te kako odabireš rješenja nekih problema na koje si naišao. Tako dobivaš sliku sebe kao cjelovite osobe na putu kojeg si odabrao.

TREBAŠ LI I TI MENTORA?

A što ako ne znaš svoj put jer ti se sve pomiješalo? Možda bi jedno danas, a sutra drugo. Izgubio si kompas. I to se vrlo često događa. Pročistiti tvoje nedoumice čega se prvo prihvatiti, napraviti kvalitetne korake i kreirat strukturu tvog budućeg djelovanja može dakako neutralna osoba, a to je mentor. Riječ praćenje je bazični alat svakog mentora. Teško da možeš pratiti sam sebe na način da izađeš iz sebe i gledaš neutralno na cijelu situaciju. Dakako da se i to može naučiti, no brže je uz mentora, a zove se promjena perspektive. Kako tvoj klijent gleda na tebe ili tvoj kolega, a možda i tvoj suprug, možeš nagađati, ipak pravi odgovor možeš dobiti tek onda kad fizički radiš s osobom koja je apsolutno neutralna. Ta osoba nije tvoja mama koja je emotivno vezana za mene.

UNUTRAŠNJE KVALITETE MENTORA

Mentor ne gleda na tebe kao osobu, već prvenstveno na tvoj proces u koji si involvirani i na one tvoje vještine koje pokazuješ i koristiš. U procesu se mogu pronalaziti rupe ili pogreške koje ćeš zajednički s mentorom odlučiti čime i kako ćeš ih promijeniti. Vještine koje pokazuješ da imaš mogu se nadograđivati ako zajednički uviđate da u procesu postoji potreba za nadogradnjom.

Tako ćeš izbjeći bjesomučno upisivanje edukacija pod možda će mi trebati. Sačuvat ćeš svoje vrijeme jer ćeš ga moći uložiti u ono što ti je momentalno najpotrebnije.

U svakom slučaju u procesu koji je most, kako sam navela s jedne strane na kojoj se nalaziš prema drugoj na kojoj želiš biti, mora biti proces učenja. Tako sakupljajući nova iskustva pojačavaš osjećaj da napreduješ brže nego što biste napredovao sam. A pojava mentora daje ti sigurnost.

Evo zašto služe mentori kojih je na tržištu izuzetno malo. Potraga za njima je kao za iglom u plastu sijena.

Mentori su miks supervizora i životnog trenera, a kompetentni su u području mentorstva. Oni su prvenstveno vođe, tvoja desna ruka i naposlijetku oni koji te najviše slušaju.

NE VEZUJ SE ZA MENTORA

I na kraju, ne moraš biti zabrinuti da će se kod tebe pojaviti ovisnost o mentoru. Ako ti nećeš osjetiti trenutak da trebaš nastaviti sam to će zasigurno napraviti mentor.

Osjećaj da uvijek imaš osobu kojoj se možeš obratiti bez zadrške vtvoja je sigurnost, ali osjećaj slobode ipak pripada tebi.

AKO SE NAĐEŠ U OVOME, POTRAŽI ME

Područja u kojima ti mogu pomoći i biti mentor su:

 • Komunikacija općenito
 • Komunikacija u sukobima
 • Odnos s djecom
 • Roditeljstvo
 • Odnos s kolegama
 • Napredak u stvaranju tvojih vlastitih edukacija (bez obzira na struku)
 • Napredak u prezentacijskim vještinama
 • Rješavanje problema
 • Razvod i život nakon

Sva ostala područja u kojima nisam kompetentna poslužit će ti moj telefonski imenik u kojem ima preko 1000 kontakata osoba koje su kompetentne u području kojeg tražiš.

E: info@coachingflow.com

PODIJELI BLOG NA DRUŠTVENIM MREŽAMA
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

ZAPRATI I DRUGE BLOGOVE